Total Pageviews

Sunday, August 12, 2018

TARÇINDAKİ COUMARIN MADDESİ KARACİĞER HASARINA NEDEN OLABİLİR!

TARÇINDAKİ COUMARIN MADDESİ KARACİĞER HASARINA NEDEN OLABİLİR! “Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi’nde



TARÇINDAKİ COUMARIN MADDESİ KARACİĞER HASARINA NEDEN OLABİLİR! “Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi’nde (Journal of Agriculture and Food Chemistry) yayınlanan, Mississipi Üniversitesi ve Suudi Arabistan King Saud Üniversitesi’nden araştırmacıların ortaklaşa yaptıkları bir çalışma tarçın ve tarçınlı gıda tüketen hassas kişilerde karaciğer hasarı görülme riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Araştırma grubunun lideri Ikhlas Khan tarçının yiyecek ve içeceklerde en yaygın olarak kullanılan baharat olduğunu, ABD ve Avrupa’da karabiberden sonra en popüler baharat olduğunu belirtiyor. Seylan tarçını, aynı zamanda “gerçek tarçın” (cinnamon verum) olarak bilinen tarçın çok pahalıdır. Bu nedenle ABD ve Avrupa’daki gıdalarda daha ucuz olan Cassia tarçını kullanılıyor. Tarçın ağaçların kabuğundan elde ediliyor ve çubuklar şeklinde satılıyor. Seylan tarçını Sri Lanka, Madagaskar ve Seyşellerde yetişiyor, Cassia tarçını ise Endonezya ve Çin’den geliyor. Daha önce yapılan çalışmalar coumarin tüketiminin bazı hassas kişilerde karaciğer hasarına neden olduğunu göstermiş.( have linked coumarin intake to liver damage in a small number of sensitive individuals.) Seylan tarçını Cassia tarçınından farklı olarak çok az miktarda coumarin içerir. 2010 yılında Almanya’da yapılan bir çalışmada toz Cassia tarçınının Seylan tarçınından 63 kat daha fazla coumarin içerdiği, Cassia tarçın çubuklarında ise 18 kat fazla coumarin olduğu bulunmuş.”(1) Almanya’da yapılan çalışmada (2) coumarin maddesinin biyoyararlanımı araştırılmış ve tarçın olarak tüketildiğinde de bu maddenin çok büyük oranda emilimi olduğu bulunmuş. Tüketicilerin tarçın alırken bu noktaları göz önünde bulundurmaları, toz halinde farkın anlaşılamayacağını, o nedenle de mümkün olduğunca çubuk olarak satın alınması tavsiye ediliyor. Bu konuyu gündemimize getiren ve Almanya’da yapılan araştırma linkini gönderen Kemal Yıldız’a çok teşekkür ederiz. Çeviri: Nurçin Çağlar Sağlıklı Yaşıyoruz Kaynaklar

No comments: